Munkavédelmi oktatás

Minden munkáltató köteles gondoskodni arról, hogy munkavállalói elsajátítsák és munkavégzésük alatt alkalmazzák is a biztonságos munkavégzéshez szükséges alapismereteket.

A munkavédelmi oktatás nem egy kötelező jellegű “szükséges rossz”, hanem egy igen nagy, jelentős szereppel bíró tevékenység, mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára, hisz az emberi élet és az egészség mindennél fontosabb.

Munkavédelmi oktatás formái, gyakorisága:

  • Előzetes oktatás: munkába álláskor, munkakörben foglalkoztatás előtt kell megtartani.
  • Időszakos oktatás:  ismeretek szinten tartása végett kell tartani.  Gyakoriságát a munkáltató határozza meg, figyelembe véve az egyes munkakörök, vagy a munkakörnyezet veszélyességének mértékét.
  • Rendkívüli oktatás: új technológiát bevezetésekor, vagy esetlegesen bekövetkezett baleset miatt, illetve súlyos veszélyeztetés fenn állásakor.

Kinek kell az oktatást megtartania:

Maga a munkavédelmi oktatás nem minősül munkabiztonsági szaktevékynségnek, így konkrétan maga az oktatás végrehajtása nem igényel munkavédelmi szakembert. Az oktatást megtarthatja akár Ön, mint cégvezető, vagy az Ön által megbízott személy is.

Fontos azonban, hogy az oktatást tematika alapján kell meg tartani. Az oktatási tematika készítése viszont munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül, így annak összeállítását csak munkavédelmi szakember végezheti!

Ha cégének nem megoldott a munkavállalók munkavédelmi oktatása, mert nincs a feladatra alkalmas munkavállalója, vagy nincs munkavédelmi szakember által összeállított oktatási tematikája, akkor kérjen egyedi árajánlatot!